keskiviikko 18. lokakuuta 2023

Niinistö edelleen Ruotsin tiellä

 





""Minusta eräs lääke olisi se, jos me kaikki tolkun ja maltin ihmiset päättäisimme, että eliminoimme sellaiset henkilöt jotka tätä tekevät, jokainen tarmokkaasti omasta piiristä pois. Niin jäävät sitten keskenään.""

Näin puhui niin sanotuista "vihapuheista" itseään tolkun ihmisenä pitävä nykyinen presidenttimme Sauli Niinistö Iltalehden presidentinvaalitentissä ennen vuoden 2018 tammikuun vaaleja, joissa hän tuli valituksi ensimmäisellä kierroksella. Meidän pitäisi siis omassa keskuudessamme alkaa diskriminoida toisiamme.

Itse asiassa tuo ohje on sisällöllisesti -- ja jopa verbaalisestikin -- aika pitkälle sama, jolla filosofi, psykoanalyytikko ja elokuva-analyytikko Slavoj Zizek kertoo suhtautuvansa ja kehottaa länsimaisia ihmisiä suhtautumaan toiskulttuurisiin kansainvaeltajiin. Pitäkää tiettyä etäisyyttä.

Jos tolkullisuuden arvioijana toiseen vaakakuppiin pannaan Niinistö ja toiseen Zizek, itselläni ei ole vaikeuksia valita kumman älyä ja näkemystä pidän terävämpänä. Niinistö todellakin kannattaisi jättää omaan arvoonsa. 



----------------------------

 

Yllä oleva blogiteksti on nosto menneisyydestä kohta kuuden vuoden takaa. 

Eilen illalla Niinistö oli kutsuttu YLE:n A-studion haastatteluun, jossa hän yhäti ympäripyörittelevään tyyliinsä edelleen vältteli selvää kannanottoa monikulttuurisen yhteiskunnan perustavanlaatuisiin ongelmiin.

Ikään kuin tosiasiaa, etteivät teokratia ja demokratia voi elää rinnan samassa valtajärjestelmässä, olisi jotenkin aivan mahdotonta sanoa ääneen.

Ikään kuin sosiologisia tosiasioita ei olisi olemassakaan. Ikään kuin yhteisövoimat, yhteisöominaisuudet ja yhteisöilmiöt voitaisiin palauttaa yksilöiden ominaisuuksiin, kokemuksiin ja pyrkimyksiin -- ja kaikki puhe pitäisi muotoilla kuin kulttuurien yhteismitattomuuden ongelmat ratkeaisivat yksilöiden tasolla.

Toki Niinistönkin puheet ovat saaneet hiukan eri sävyä, kun oma yhteiskuntamme on sivusta seurannut sitä miten pohjoismaisen demokratian mallimaa, naapurimme Ruotsi, on monikulttuuristumisen seurauksena kriisiytynyt likimain sisällissodan asteelle.

Jos eilisillan puheita vertaa tuohon kuusi vuotta sitten sanottuun, alkaa hyvin ymmärtää mitä "Ruotsin tiellä" oleminen tarkoittaa. Se tarkoittaa juuri tätä. Että kuudessa vuodessa jokin äänenpaino on aavistuksen verran terävöitynyt, jopa jyrkentynyt, mutta todellisiin ongelmiin ollaan yhä kyvyttömiä edes käsitteellisellä tasolla puuttumaan. 

Että nyt keskitytään vielä enemmän puhumaan varovasti, koska todellisuus on jo mennyt menojaan, ja tilanne on tulenarempi, niin että "vihapuhujaksi" leimautumisen vaara on vain kasvanut. 

Että se on edelleen se poliitikon varsinainen haaste. "Poliittinen korrektius" on edelleen kaiken puhumisen -- siis tosiasiassa puhumattomuuden -- ylin ohjenuora.

Olemme siis edelleen nimenomaan Ruotsin tiellä.


-----------------------